Onze stagiair Joost Penterman

Vorige week was de laatste week voor Joost Penterman bij Holland Staal BV. Joost -19 jaar- volgde de MBO opleiding Middenkader Engineering (Technicus Engineering) niveau 4 op het Horizon College in Hoorn.

Aangezien de vakken natuurkunde en wiskunde hem goed liggen, wilde hij graag de techniek in. Op 8 februari van dit jaar is hij in de voetsporen van zijn vader getreden en als stagiair begonnen op de tekenkamer bij Holland Staal BV. Zijn vader Gerard Penterman heeft tijdens zijn studie ook stagegelopen bij Holland Staal (voormalige Flevo Staalbouw) en sinds zijn  2de schooljaar probeert Joost hier navolging aan te geven. Helaas was er eerder geen stageplek beschikbaar. En dus heeft Joost zijn eerste twee stages gelopen in de werkplaats bij bedrijven waarvan de 1ste extrudeermachines en randapparatuur voor de zoetwarenindustrie maakt, en de 2de kleine metalen onderdelen voor met name boten. Bij zijn 3de stage werkte hij op de tekenkamer bij een allround installatiebedrijf. Al met al heel divers.

En nu, in zijn 4e leerjaar, was er plek bij ons voor zijn stage van 20 weken. Gedurende zijn stage moest Joost een project leiden van begin tot eind. Omdat Joost al eerder op de tekenkamer stage heeft gelopen was de stageplek wel redelijk wat hij had verwacht. De eerste periode heeft hij het tekenprogramma leren kennen waarna hij bonnetjes (kleine aanvragen) uit mocht tekenen. Na ongeveer 6 weken kon hij aan de slag met zijn opdracht vanuit school.

Wat Joost volgens eigen zeggen meeneemt uit deze stage is de werkervaring. Constructief staal lijkt simpel maar het heeft Joost verbaasd wat er eigenlijk allemaal bij een staalconstructie komt kijken. Al liep de stage voorspoedig en werd hij goed begeleid door onze collega Edwin Bakker, er is ook wel eens paniek geweest.

Joost kan zich nog goed herinneren dat hem geleerd was een eigen planning te maken voor de voortgang van het tekenwerk. De tekeningen dienen op een bepaalde datum definitief te zijn, wil je op tijd je materiaal kunnen maken. Voordat tekeningen definitief zijn gaan ze eerst nog een keer ter controle naar de opdrachtgever. Het is dus belangrijk goed te weten wanneer je de tekeningen retour moet hebben. Kortom, een interne planning. Joost had deze planning niet gemaakt waardoor een week later dan zou moeten, duidelijk werd dat de tekeningen nog niet definitief waren. Uiteindelijk liep alles goed af en had het geen gevolgen gehad voor de overallplanning. Maar voor Joost was dit zijn eerste misser en zo’n schrikmoment blijft je dan wel bij. Leuke momenten worden er niet bij naam genoemd. Dit zijn er teveel om op te noemen volgens Joost. Zijn stagebegeleider -Edwin- wordt als aardig en een grappenmaker omschreven. Dat zegt volgens ons meer dan genoeg.

Nu Joost zijn proeven van bekwaamheid heeft behaald -en hij zijn diploma inmiddels in ontvangst heeft mogen nemen – komt daarmee een einde aan zijn stage.

Wij wensen Joost heel veel leerplezier op het HBO. Wie weet tot ooit!

Juli

2021