Een halve eeuw! Jubilaris John Bultstra

50 jaar in dienst.

Zaterdag 14 april 2020. John Bultstra pronkt met foto en tekst in het regionaal dagblad. En terecht! 

Het begon in 1968, een jonge John Bultstra die tegen het einde van de basisschool de lust voor het leren verloor en liever aan het werk ging. Dus na de schoolvakantie ging John van vakantiekracht naar werknemer bij J. Jongejans en Zn. die een bloembollenbedrijf hadden.

Toen drie jaar later de zoon van Jan, de handige Jaap Jongejans zijn eigen bollenschuur ging bouwen omdat kwekers in die tijd ’s winters weinig anders om handen hadden, hielp John vlijtig mee. In het voorjaar startte het werk in de bollen ook weer en hoe onfortuinlijk, John reed de tractor – met strodek op het dak –  tegen de tuidraden aan en trok daarbij Jaaps’ hele constructie omver. Spanten krom, ankers uit de beton. Buren spraken er schande van. Een bollenkweker die zijn eigen schuur bouwt, ‘dat kon natuurlijk niet’. Binnen één week wist Jaap met richten van de kromme balken de constructie weer op te bouwen. De aannemer die intussen het beton repareerde was sterk onder indruk van dit staaltje vakwerk. En John verdedigde Jaap op alle fronten als er weer iemand grappig dacht te zijn. Staal kwam in opkomst in de schuren en de aannemer zag graag dat Jaap, en John, die voor hem fabriceerde. De volgende winter was een grote loods voor Breg in de Noordoostpolder het volgende project. Met genoeg aanvragen van omliggende tuinders en bollenboeren ging Jaap Jongejans verder in de staalbouw, en John ging met hem mee. Terwijl er door de herfststormen met regelmaat een bollenschuur in elkaar waaide bleven die van Jaap Jongejans fier overeind staan.

In de jaren erna groeide de onderneming uit tot een gerenommeerd staalbouwbedrijf. Was John ooit het manusje van alles, bij Jongejans Staalbouw groeide hij van monteur uit tot chef-monteur en heeft hij meegebouwd aan ontelbaar veel projecten. Ook de overname van Flevo Staalbouw in 2001 in Zwaag met daarna een decennia later de naamswijziging naar Holland Staal heeft hij meegemaakt. Er is in de regio geen schuur of loods geplaatst waar John niet aan heeft meegewerkt. John heeft ook imposantere projecten in zijn portfolio. Zoals het hoofdkantoor van ABN AMRO. Herinrichting winkelgebieden, lounges, en parkeergarages, allen op Schiphol. En nog niet zo lang geleden het datacenter langs de A7. In de afgelopen 50 jaar heeft John de bouw zien veranderen van een bouwput vol cowboys naar verantwoordelijke vakmannen die een last minute risicoanalyse houden. John is vanaf het eerste moment betrokken geweest bij het bedrijf en kent iedereen die er werkt en heeft gewerkt.

Begon John ooit, na voor Jan te zijn begonnen, onder de bezielende leiding van Jaap Jongejans zijn staal carrière. Sinds 1986 is John werkzaam onder Harry Jongejans, de 3e generatie. En dat niet alleen, de laatste maanden voor zijn pensioen heeft John ook de 4e generatie van Jongejans – zoon Max –  mogen verwelkomen. En dat is tegenwoordig toch behoorlijk uniek.

We bedanken John voor zijn gedrevenheid, loyaliteit en vakmanschap. Wie weet hoe Holland Staal eruit had gezien zonder jou! 

April

2020