Schouwburg Het Park Hoorn

Opdrachtgever:
Giesbers-Maasdijken
Periode:
2002-2003
Aanneemsom:
€ 415.000,00
Tonnage:
275

Hoorn, 10 april 2001, vier uur ’s morgens. Met donderend geraas stort de in aanbouw zijnde toren van Schouwburg en Congrescentrum Het Park in. TNO stelt een onderzoek in en komt tot de conclusie dat gebruik van verkeerd staal, afwijkende detaillering en fouten in de uitvoering de constructie teveel hebben verzwakt.

Project bijzonderheden

20% veiliger dan de wettelijke normOpen
De Gemeente Hoorn stelt een nieuwe aannemer aan. En het pakket van eisen wordt aanzienlijk aangescherpt: de hoofddraagconstructie moet 20% veiliger worden dan de wettelijke norm. TNO zal de bouw met argusogen blijven volgen. Holland Staal uit Zwaag wordt benaderd om de detaillering uit te werken en de constructie te maken. De strengere eisen vergen het uiterste van deze gerenommeerde staalbouwer. De krachttoer slaagt; op 4 april 2003 bereikt de toren zijn hoogste punt van 28 meter.
Constructief complexOpen
Harry Jongejans Harry Jongejans tel 0223-631444 h.jongejans@hollandstaal.nl
“Die toneeltoren was vanuit constructief oogpunt zeer complex. Dat zat ‘m met name in het grote aantal verbindingen tussen de verschillende staaldelen. Nou waren we wel wat gewend, je wordt tenslotte niet voor niets gevraagd. Maar met die hele voorgeschiedenis was het werk toch zwaar belast. Je wist dat iedereen over je schouder meekeek. Dat alles onder een vergrootglas werd gelegd. Zeer begrijpelijk natuurlijk, maar het gaf wel een enorme druk. Bovendien moesten we ook nog eens extra herstelwerk uitvoeren op de bestaande bouwdelen; een klus die 50% van de aanneemsom bedroeg. ’t Was in ieder geval een van de moeilijkste opdrachten die we ooit hebben aangenomen”.